În acele țări în care este un lucru des întâlnit ca brandurile să apeleze la publicitate stradală digitală, există un concept numit “dynamic creative” (creativitate dinamică). Acest concept se referă la folosirea datelor, astfel încât livrarea conținutului ce se dorește a fi transmis de către branduri, sub diferite forme (video, audio, imagine, text sau o combinație între ele) să fie făcută într-un mod potrivit, la momentul și în locul (unde va fi plasat și ecranul) potrivite.
Pentru țări și zone precum, Anglia, Germania, Elveția, SUA, Africa de Sud și multe altele, acest concept nu este unul nou. Cei de la Idsk.io spun că prima campanie de acest fel ar fi fost cea creată de cei din Agenția Ogilvy Advertising pentru Castrol (în campania “Right Oil, Right Car” – “Uleiul potrivit, mașina potrivită”) în 2009. Campania a fost un succes pentru că s-au folosit camere de viteză pentru a detecta modelul și marca mașinilor, apoi aceste date au fost utilizate pentru a veni cu mesaje mult mai specifice, directe și de impact pentru șoferii care treceau pe lângă cele 48 de panouri digitale, de-a lungul străzii.
Deși, în România și în multe alte țări, brandurile care aleg să facă publicitate outdoor pentru produsele și serviciile lor nu profită de opțiunea panourilor digitale, ne așteptăm ca în următorii ani să apară din ce în ce mai multe solicitări pentru campanii digitale outdoor. Publicitatea DOOH nu este la fel de apreciată ca marketingul digital, la momentul actual, iar implicarea creativă este mai redusă. Tindem să credem că acest fapt se datorează mai multor factori:
– panourile publicitare digitale nu sunt atât de populare și de accesibile în rândul brandurilor;
– marketingul digital este mult mai la îndemâna marketerilor, a oamenilor de comunicare etc., prin diferitele platforme pe care pot să publice conținut și să-și atragă public;
– există preconcepția că panourile vor fi ignorate (persoanele care cred asta, gândindu-se, de fapt, la panourile obișnite, de tip billboard, afiș);
– oamenii care se ocupă de imaginea brandurilor nu au aflat că pot fi strânse date și măsurate rezultatele în timpul și în urma campaniilor de pe astfel de panouri sau/și poate că nici nu știu că panourile pot direcționa publicul și în mediul online;
– n-au idee despre care sunt costurile pentru o astfel de strategie sau se gândesc că poate fi o strategie costisitoare;
– nu știu la cine să apeleze pentru a discuta despre cumpărarea/închirierea unor panouri digitale care să le susțină campania digitală outdoor.
Probabil că mai sunt și alte motive pentru care publicitatea stradală digitală nu este “la mare căutare”, însă noi ne-am dorit să punctăm motivele care ni se par cele mai evidente. Am scris un articol despre asta aici. Până la urmă, ceea ce vrem să facem, prin aceste informații și prin colaborările cu clienții noștri este să arătăm brandurilor, să le povestim și să le aducem în atenție că există această opțiune și că dacă este bine planificată, poate fi un succes.
Totuși, revenind la subiectul creativității în publicitatea DOOH, vremea poate fi un element creativ în aceste campanii. Deja am scris despre acest subiect într-un articol anterior.
“Dynamic creative” înseamnă nu doar creativ, ci și dinamic – adică să spună ceva, să facă ceva, să arate ceva într-o manieră care să interacționeze cu tine, cel care treci pe lângă un panou stradal sau care să dea senzația de interacțiune.
Un exemplu menționat de oohtoday.com este cel al celor de la McDonald’s care afișa temperatura de afară + un text și un îndemn diferit, în funcție de aceasta. Când e cald, te îndeamnă să te răcorești cu un McFlurry, iar când e frig sau începe să plouă, îți spune care e locația cea mai apropiată în care poți servi un ceai.
Un alt exemplu creativ, oferit de bannerflow.com este cel al farmaciei suedeze, Apotek, care a fost mult timp, lider în campanii DOOH inovatoare. Într-una dintre campanii au folosit un senzor care activa ceea ce apărea pe panou, în momentul în care era detectat fum de țigară. Panoul conținea un videoclip cu un bărbat care tușește, iar reclama era pentru plasturi cu nicotină, la cel mai apropiat magazin Apotek. Această reclamă a luat în considerare “activitatea” din jurul panoului pentru a oferi o reclamă potrivită, foarte direcționată, țintită și foarte relevantă.
Cei de la bannerflow.com spun că 98% din populație, în Marea Britanie, vede un anunț în afara casei, în fiecare săptămână. Mai mult de atât, Virtuo City ar fi arătat că utilizând campanii DOOH relevante din punct de vedere contextual (care țin cont de vreme, temperatură, ce se petrece în jur etc.), crește gradul de conștientizare al acestor campanii cu 18%. Așadar, “De ce să nu profităm de acest instrument?”. Cu cât un brand se află printre primii, vine cu ceva creativ și atrage atenția, cu atât mai mari sunt șansele (am adăuga “garantate” chiar) să fie apreciat de publicul țintă.